keskiviikko 30. joulukuuta 2009

Talviajamisen ihanuudet

Minusta on oikein mukavaa ajaa hyvässä talvisäässä, mutta viimepäivien ajokelit eivät ole vastanneet aivan minun mielikuvaani hyvästä talvisäästä. Ensinnäkin tapaninpäivän aattoillan yönä (mikä helvetti se on??) oli mukavat -7C pakkasta ja samalla taivaalta satoi tihkusateena alijäähtynyttä vettä. Siis jäätävän kylmää vettä, joka ei sada pilvestä esim. lumena vaan vetenä. Tällainen vesipisara jäätyy silmänräpäyksessä pudotessaan esimerkiksi auton tuulilasille, ajovaloihin tai mille tahansa muulle pinnalle. Tuona yönä sai kyllä ahkerasti raaputella tuulilasia ja umpeen muurautuneita ajovaloja aina kun tuli sopiva pysähdys.

Tänään sai sitten alijäähtyneen vesisateen sijaan taistella lumisadetta vastaan. Moottoritienopeuksissa lumihiutaleet ja pöllyävä lumi lensi sulavasti auton ohi eikä laskeutunut tuulilasille jäätymään, mutta kun pysähtyi pieneksi hetkeksikin niin lumi satoi tuulilasille ja joko jäätyi siihen tai jos puhallus oli asetettu tuulilasille, valui sulanut lumi ikkunan alareunaan ja jäätyi sinne pyyhkijänsulkiin. Saipahan taas tekosyyn jumppailla auton ympärillä hakkaamassa jäätä pois sulista.

Toiset tykkää kylmästä, toiset kuumasta. Vähän talvikeleissä ajaneille muistutan kuitenkin, ettei pelkkä lämmin puhallus tuulilasille ole ainut vaihtoehto. Riippuu hieman kelistä, mutta joskus kannattaa myös kokeilla tuulilasin sulattamista, kuivaamista ja senjälkeen viileän puhalluksen/ei puhallusta ollenkaan käyttämistä tuulilasille. Kun näyttö on kerran saatu puhtaaksi, estää viileä puhallus lumen sulamisen ja myöhemmin sen jäätymisen kurissa.

1 kommentti:

ladaneiti kirjoitti...

Kiva että olet taas kehissä, hauska lukea ammattiautoilijan näkökulmasta!