tiistai 2. joulukuuta 2008

Joukkoliikennekaistat

Niin siis kertauksen vuoksi niille, jotka eivät tiedä mitä joukkoliikennekaistat ovat (näitä tuntuu olevan paljon), niin kerrottakoon: Joukkoliikennekaista on sellainen kaista, jonka yläpuolella on kyltti, jossa on linja-auton kuva ja usein lukee kellonajat, jolloin kaista on pelkästään joukkoliikenteen käytössä. Kyltin merkitseminä aikoina kaistaa eivät saa käyttää muut kuin joukkoliikenne ja ne, jotka kääntyvät seuraavasta risteyksestä.

Tiivistettynä: Jos ajat yksityisautoilla tällaista kaistaa pitkin ruuhka-aikaan (usein kylteissä 06-09 ja 15-18), niin sinun sietäisi hävetä ja vaihtaa kaistaa. Jos joku taksi roikkuu takapuskurissasi kiinni pitkiä vilkutellen ja töötti pohjassa, tarkoittaa tämä suomeksi "Painu v****** tältä kaistalta (tai jotain muuta yhtä lämminhenkistä). Ei ole bussien eikä taksien vika, että olet lähtenyt töihin myöhässä, tai että aamuruuhka yllätti sinut taas kerran, ja siksi en näe miksi mm. meidän taksikuskien pitäisi madella takanasi ja kärsiä ansiomenetyksiä. Siellä ne asiakkaat odottavat takseja jonoksi saakka (kyllä, esim. Hki:n rautatientorilla oli tänäänkin pitkä jono ihmisiä) ja me istumme tyhjänä ruuhkassa..

(Se siitä tiivistelmästä.. en onnistunut taaskaan yhtään tiivistämään asiaa, päinvastoin)

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jos linja-autokaista on on varattu myös takseille, ilmoitetaan tämä merkin alareunassa olevalla merkinnällä "TAXI". Ilman tätä merkintää taksit eivät saa ajaa linja-autokaistalla. Tieliikenneasetus 19 § kohta 541 b.

Anonyymi kirjoitti...

Myös pakettiautot sekä pakettiautoksi rekisteröidyt "henkilöautot" saavat käyttää joukkoliikennekaistaa jos se on lisäkilvellä osoitettu.
Tätä eivät jotkut "ammattikuljettajat" siis taksikuskit tunnu millään ymmärtävän. Ajavat puskurissa kiinni, ohittelevat ylinopeutta viereisten kaistojen kautta ym ym.

Mikko kirjoitti...

Hyvä huomio! Tässä postauksessa tarkoittamani "törpöt" ovat kuitenkin viiden henkilön istuttavia henkilöautoja, joita ei siis ole rekisteröity pakettiautoiksi.

Anonyymi kirjoitti...

Miksette pysy siellä helvetin kaistallanne sitten? Heti kun siellä joku dösä vähän hidastaa niin reikä päässä vedetään normikaistoille ihan miten sattuu. Muutenkin sääntöjen noudatusta penätään muilta liikkujilta vaikkei sellaisia noudateta itse ensinkään. Ja sitäpaitsi on sitä olemassa viiden hlön istuttavia pakujakin. Esim. amerikkalainen farkku.